حرفه اي و ارتباطي
حوزه حرفه اي و ارتباطي
شهر نشيني و ايجاد بستر رشد در اين حوزه مستلزم حضور در اجتماعات و تشکلهاي حرفه اي است. يک مهندس با حضور و عقد پيمان با ديگر مهندسين از حمايت تشکل مطبوع خود را دارا مي گردد. سازمان نظام مهندسي متولي اين تشکل در ايران ميباشد. اينکه آيا نظام مهندسي در راستاي تعهدات خود مبني بر حمايت از جامعه مهندسي اقدام مي نمايد يا خير بحثي ديگر است و ما به آن نمي پردازيم. آنچه که مطمح نظر ماست نحوه ورود به جامعه نظام مهندسي در ايران ميباشد.
تمامي مهندسين با آزمون ورود به حرفه که توسط وزارت راه و شهرسازي برگزار مي گردد آشنايي دارند. همانطور که از نام اين آزمون مشخص است ، قبولي در اين آزمون کليد ورود به حرفه ي مهندسي است. حضور سنگين اين آزمون در زندگي حرفه اي هر مهندس عمراني باعث شده که قبولي در آن توام با حس روحي و رواني بوده که شخص خود را در جايگاه و منزلت حرفه اي مي يابد. صدور پروانه اشتغال بهکار براي مهندسين به منزله مجوز ورود به بازار کار ميباشد. يعني اين آزمون حکم ورود افراد به دنياي حرفه اي را دارد. چنين جايگاهي موجب مي گردد که آزمون ورود به حرفه نقش تعيين کننده اي براي آينده زندگي يک مهندس ايفا نمايد. نگاهي کوتاه با اين روند نکات مهمي را هويدا مي نمايد.
اين آزمون در سه حوزه برگزار مي گردد: نظارت، اجرا و محاسبه. در اين ميان آزمون نظارت و اجرا تفاوت هاي بارزي با آزمون محاسبات دارد. قبولي در نظارت و اجرا بسيار ساده تر از آزمون محاسبات است. به نحوي که در صد قبول شدگان اين دو حوزه قابل مقايسه با حوزه محاسبات نيست. اما اين سادگي مشکلات ديگري را به همراه خواهد داشت. تعهدات حقوقي و مشکلات پيش رو ناظرين و مجريان پروژه ها بسيار سنگين تر از مهندسين محاسب است. به طور معمول حوادث و خسارات جاني ومالي پروژه ها به عهده اين دو طيف بوده است. اگر چه که اين موضوع جامعيت ندارد اما در سوي ديگر ورود به جرگه ي محاسبين نيز مخاطرات خود را به همراه دارد. گذشته از مشکلات قضايي حاصل از اشتباهات سهوي آنچه که ورود به دنياي محاسبه را با چالش مواجه مي کند. زماني است که صرف اين هدف مي شود. دوره نسبتا کوتاه محاسبه و طراحي در دوره ي کاري مهندسين از يک سو و مشقات قبولي در آزمون ورودي نظام مهندسي از سوي ديگر منجر مي شود براي ورود به اين جرگه بايد با برنامه ريزي و آمادگي 100% اقدام نمود.
ازجميع مباحث فوق مي توان نتيجه گرفت که دنياي حرفه اي مهندسين عمران از مولفه ها و عناصر متفاوتي شکل گرفته است. اگر چه هر يک از اين حوزه ها وسيع و پر محتواست اما بديهي است افرادي در اين دنياي حرفه اي موفق تر خواهند بود که ديدي کلي و جامعه بر کليه اين مباحث داشته باشند.
مقالات مرتبط